En allergi satte stopp för fortsatt arbete i frisör­branschen. I stället blev hon museiföreståndare.

En allergi satte stopp för fortsatt arbete i frisörbranschen. I stället blev hon museiföreståndare. Men på fredagen var det slut med det också. Tina Tybring Andersson går i pension.
Tina lämnar jobbet och går in i nästa fas i livet utan sentimentalitet, även om hon har trivts med jobbet på Motala museum.
-Jag har jobbat sedan jag var16 år, så nu ska det bara bli skönt att vara ledig, säger Tina, som en tid drev Lissmans frisörsalong på Sjögatan.
Det kan bli en hektisk ledighet. På två år har fyra barnbarn anlänt till världen: två fyraåringar, en ettåring och ett barn som bara är 16 månader pockar på uppmärksamhet.
Namnet Tybring får en att tänka på golf. Dottern Anna är känd golfspelare och Tina spelar också, så nu blir det mera tid för det.
Tina har arbetat i museet sedan 1992. Det var alltså hennes överkänslighet mot de kemikalier en frisör måste jobba med som ledde henne in på den banan.
-Det var faktiskt arbetsförmedlingen som lotsade mig hit. Jag fick en provanställning på ett halvår. Jag blev kvar, och när de båda herrarna som då förestod museet, Lennart Östring och Charles Karlsson, efter en tid inte kunde fortsätta tog jag över som föreståndare, berättar Tina Tybring Andersson.
Sedan 1996 har hon haft den positionen. Den första tiden kändes museivärlden dock inte helt rätt för Tina. -Det var så tyst, jag tyckte inget hände. Men jag var plikttrogen och sedan började jag trivas, blev alltmer intresserad av lokalhistoria, läste in mig på ämnet och lyssnade på mina företrädare. Och besökarnas frågor blev en del av utbildningen. När folk frågar måste man ju ta reda på fakta.
Tina Tybring Andersson är född i Fågelsta men har under några år bott i Kisa och i Trosa, då hon pendlade till frisörjobbet i Södertälje. Tinas dåvarande man jobbade på bank, därav några byten av bostadsort.
-Men i mitten av 1980-talet ville jag tillbaka till Motala. Det var vid den tiden Tina tvingades sluta som frisör.
För närvarande är Motala museum stängt, i avvaktan på kommunala beslut om sammanslagning av stadens olika museer. Men normalt har man hållit öppet tisdag till fredag mellan 13 och 16, och på söndagar, året runt. Sommartid även måndagar.
-Visst har det funnits dagar då man inte tagit emot en enda besökare. Men det vägs upp av de dagar då det kommer skolklasser, och av sommarmånaderna, när det kan strömma in både busslaster och spontanbesökare.
Tina har inte bara förestått och guidat i museet. Hon har skött städning och snöskottning, ekonomi och bokslut, jobbat med Motala Musei- och Hembygdsförenings (med 730 medlemmar) årsskrifter.

TINA TYBRING ANDERSSON
Fyller: 65 år den 3 februari, går i pension från jobbet som museiförestådare i Motala.