Prinstavlan är tillbaka i Motala

Vid en högtidlig ceremoni på Motala Museum på Charlottenborgs slott avtäcktes tavlan "Solglitter över Vättern" efter att den varit försvunnen från Motala i drygt 50 år. Det vat konstdetektiverna Pernilla Fredriksson och Bertil A Karlsson hittat konstverket efter två års sökande

I oktober 1943 invigdes Högre Allmänna Läroverket i Motala, nuvarande Zederslundsskolan.Prins Eugens oljemålning överlämnades som gåva och fanns på skolan framtill slutet av 1960-talet.Då försvann den spårlöst. Fritidsdetektiverna Pernilla Fredriksson och Bertil A Karlsson fick nys om storyn och efter två års sökande hittades tavlan i en kartong på Waldemarsudde i Stockholm. Vägen dit hade gått bland annat via svenska ambassaden i Buenos Aires, Argentina.
"Det är ingen som riktigt förstått hur den försvann", säger Pernilla Fredriksson.
Samtidigt ska de två konstdeckarna få ett ordentligt tack för sin insats. En stor ära, berättar Pernilla Fredriksson.
- När vi kom till Waldemars udde var det ståpäls. Vi bara stod där och tittade på tavlan, det var så häftigt. Och det här känns minst lika häftigt.
Hennes förhoppning var att målningen skulle hänga på Motala bibliotek, men nu blir det alltså - passande med tanke på konstnären - på slottet.
Hon berättar att målningen ska lånas ut tillfälligt till Vadstena slott under sommaren. Där pågår en stor utställning med målarprinsens verk från tiden i Östergötland.- Därefter kommer tavlan tillbaka till Motala, säger Pernilla Fredriksson.

Ceremonin avslutades med att Rune Pärsby berättade om invigningen av HALIM 1943 och hur han minns tavlan.
(Klicka på bilderna nedan för förstoring!)